اجناس روی موج گرانی/دولت مشغول گفتار درمانی
- شناسه خبر: 3676
- تاریخ و زمان ارسال: 18 اسفند 1403 ساعت 20:16
- بازدید : 11
- نویسنده: گلبرگ تبریز

طاهر خیری. بهار نزدیک است و ایرانیان خود را برای سال نو آماده می کنند.چند سالیست که افزایش پی در پی قیمت کالاها کام مردم را تلخ کرده و با شکاف بین درآمد و هزینه های خانوارهای ایرانی لاجرم قدرت خرید آنها نیز کاهش چشمگیر داشته است.
اکنون به گواه آمار نرخ تورم مصرف کننده 32 درصد است.یعنی در اسفند امسال مردم برای خرید شب عید 32 درصد بیشتر نسبت به مدت مشابه سال گذشته باید هزینه کنند. علاوه بر اینکه قدرت خریدشان کاهش یافته همچنین سبد مصرفی خانوارها نیز کوچکتر شده است.کالاهایی که روزگاری نه چندان دور کالاهای پرمصرف مردم بودند اکنون به کالاهای لوکس تبدیل شده اند.
از ابتدای شروع به کار دولت چهاردهم نه تنها روند افزایش قیمت کالاها کند یا متوقف نشده، بلکه شتاب نیز گرفته است و اگر دولت پزشکیان برنامه ای مدون برای کاهش تورم و حل مشکلات اقتصادی کشور نداشته باشد سفره خانوارها کوچکتر و شکاف طبقاتی عمیق تر خواهد شد.
مرکز آمار ایران متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور در بهمن ماه را اعلام کرد. بر این اساس در گروه، نان و غلات اقلام “برنج ایرانی” با 13.5 درصد، “ماکارونی” با 5.7 درصد و “برنج خارجی” با 5.4 درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. در گروه، گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به “ماهی قزل آلا” با 3.9 درصد میباشد.
در گروه لبنیات، تخم مرغ و انواع روغن بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به “کره پاستوریزه” با 8.6 درصد، ” روغن نباتی جامد” با 8.4 درصد و “روغن مایع” با 6.6 درصد میباشد. در گروه میوه و خشکبار بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به “خربزه” با 24.1 درصد، “هندوانه” با 19.3 درصد و “انار” با 13.5 درصد میباشد.
در گروه سبزیجات و حبوبات بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به”سیب زمینی” با 55.9 درصد، “لوبیا چیتی” با 28.1 درصد، “بادمجان” با 26.2 درصد، “نخود” با 16.8 درصد و “لپه” با 16.3 درصد میباشد. در گروه قند و شکر، آشامیدنیها و سایر خوراکیها بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به “چای خارجی بستهای” با 9.4 درصد، “نوشابه گازدار” با 9.2 درصد و “رب گوجه فرنگی” با 4.6 درصد میباشد.
با بررسی این آمار مشاهده می کنیم که به عنوان مثال در گروه حبوبات کالاهایی مانند لپه، لوبیا و نخود که جز اقلام پرمصرف و اساسی خانوارهای کم درآمد ایرانی محسوب می شود این افزایش قیمت ها سبب کاهش تقاضا و به تبع آن کاهش مصرف غذایی مردم شده است.
روند شتابان افزایش قیمت کالاها نشان می دهد که جامعه ایرانی همچنان باید به شرایط بد اقتصادی، تورم دو رقمی و گرانی ها بسازد و بسوزد تا بلکه مسئولان دولتی دست از گفتار درمانی و دادن امیدهای واهی بردارند و عزم شان برای حل مشکلات را در میدان عمل نشان دهند.
پایان دادن به بی ثباتی اقتصادی و کنترل قیمت ها مطالبه جدی مردم از دولت پزشکیان است. مردم انتظار دارند دولت به وعده هایش عمل کند و نگذارد افزایش هزینه های زندگی و فاصله گرفتن درآمدها و هزینه ها بیش از این خانوارهای ایرانی را به خط فقر نزدیک کند. همین قدر که طی هفت سال گذشته تورم حدود 40 درصدی باعث شده است 10 میلیون نفر ایرانی زیر خط فقر بروند کافیست و باید به داد مردم رسید.
واقعیت این است که ایرانیان از وضع اقتصادی موجود و عملکرد مسئولان دولتی ناراضی هستند و مشاهدات میدانی از صحبت های مردم کوچه بازار نشان می دهد که گلایه ها از افزایش بی رویه قیمت اجناس تندتر شده است.نارضایتی ها در متن جامعه از وضعیت اقتصادی فعلی به اوج رسیده و از طرف دیگر سرمایه اجتماعی بین ملت و دولت دچار خدشه شده است.تدبیر باید کرد.