بحران زیستمحیطی در مس سونگون، ضربالاجل فوری برای مهار آلودگی رودخانهها!
- شناسه خبر: 3794
- تاریخ و زمان ارسال: 28 اسفند 1403 ساعت 10:22
- منبع: فارس
- بازدید : 15
- نویسنده: گلبرگ تبریز

سرپرست حفاظت محیطزیست آذربایجان شرقی در بازدید از وضعیت محیطزیستی رودخانههای سونگون و «پخیر چای» مشرف در مجتمع مس سونگون، نسبت به احداث تصفیهخانه آن اخطار داد.
به گزارش گلبرگ تبریز به نقل از فارس محمدحسین حسنزاده امروز در بازدید از وضعیت محیطزیستی رودخانههای سونگون و پخیر چای مشرف در مجتمع مس سونگون، نسبت به احداث تصفیهخانه آن اخطار داد.
وی ضمن بازدید از وضعیت محیطزیستی رودخانههای مشرف به این معدن گفت: طبق مدارک موجود حفاظت محیطزیست آذربایجانشرقی مجتمع مس سونگون با یک فرصت ۱۸ ماهه مکلف به احداث تصفیهخانه برای مدیریت پساب این واحد بوده و اکنون بعد از گذشت یک سال هیچ اقدامی در این خصوص انجام نگرفته است.
وی ادامه داد: فعالیت تمام معادن نیازمند مدیریت و نظارت زیستمحیطی میباشد که در این زمینه یک سد باطله جهت جمعآوری رسوبات حاصله از پسماند و زهاب اسیدی تعبیه شده حال باتوجه به اینکه سد باطله مس سونگون در دره پخیر چای بغل سامانههای مشرف به پخیر چای انباشته میشوند منجر به تغییراتی در وضعیت طبیعی آن منطقه گردیده است.
حسنزاده افزود: این انباشت موجب افزایش رسوبات و عناصر فلزات سنگین همچون مس و آهن در آب رودخانه پخیر چای میشود که مطابق ارزیابی و انجام آزمایشات لازم از آب این رودخانهها و با پیگیری دستگاه قضایی استان، واحد مکلف به احداث تصفیهخانه در 6 ماه آینده میباشد.
سرپرست حفاظت محیطزیست استان با بیان اینکه راهاندازی این تصفیهخانه از هرگونه آلودگی آبهای پاییندست مس سونگون جلوگیری خواهد نمود بر پیگیریهای حقوقی اداره کل حفاظت محیطزیست آذربایجانشرقی مبنی بر احداث و راهاندازی تصفیهخانه برای معدن مس تاکید کرد.
حسنزاده متذکر شد: کارشناسان معدن مس سونگون معتقد بودند رودخانه پخیر چای ذاتاً حاوی انواع فلزات سنگین میباشد ولی مطابق ارزیابی های کارشناسی ما، پس از بررسی لازم متوجه افزایش میزان غلظت فلزات سنگین در آب رودخانه شده و واحد را مکلف به احداث تصفیهخانه در 6 ماه آینده نمودیم.
گزارش فارس حاکی است، معدن مس سونگون در شهرستان ورزقان و شمالغرب ایران و ناحیه مرتفع و با تنوع زیستی متنوع در استان آذربایجان شرقی واقع گردیده است. کانسار این مجتمع در یک منطقه کوهستانی با ارتفاع متوسط ۲۰۰۰ متر بالای سطح دریا و در بخشی از رشته کوههای قره داغ قرار گرفته است و حداکثر ارتفاع محدوده معدن از سطح دریا ۲۷۰۰ متر میباشد.
رودخانههای پخیر و سونگون در منطقه معدن جریان دارد که پس از پیوستن به رودخانه میان کافه، رودخانه ایلقنا را تشکیل میدهد که در نهایت به رودخانه مرزی ارس میرسد.
نزدیکترین راه دسترسی به منطقه جاده تبریز-خواجه-ورزقان میباشد. که ارزش ذخایر آن ۳۲۰ میلیارد دلار برآورده شده است و یک درصد ذخیره مس دنیا و ۵۲ درصد ذخایر مس کشورمان را در دل خود جای داده است به لحاظ بزرگی، ظرفیت و تناژ تولیدی به تنهایی دومین قطب مس در کشور است.طبق اعلام مدیرعامل شرکت مس آذربایجان براساس جدیدترین اکتشافات انجام گرفته معدن مس سونگون بزرگترین معدن مس ایران شده است.