بیم و امید جامعه ایرانی در سال نو
- شناسه خبر: 3848
- تاریخ و زمان ارسال: 2 فروردین 1404 ساعت 11:58
- بازدید : 49
- نویسنده: گلبرگ تبریز

طاهر خیری / روزنامه نگار
سال جدید فرا رسیده است و ایرانیان با جامه نو به استقبال آن رفته اند. مردمی که با دلهره و نگرانی و با کوله باری از مشکلات اقتصادی سال 1403 را پشست سر گذاشتند، همچنان با بیم و امید پای سفره هفت سین، دعای حول حالنا الا احسن الحال را زمزمه کردند.
سال گذشته حوادثی مانند سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهان وی در ارتفاعات ورزقان و نیز ترور رهبران محور مقاومت جامعه را در شوک عمیق فرو برد. بالگرد سیدابراهیم رئیسی که برای افتتاح سد مشترک ایران و آذربایجان به نام سد قیز قلعهسی به مرز جمهوری آذربایجان رفته بود، در ورزقان سقوط کرد و تمام سرنشینان آن به شهادت رسیدند. لاشه بالگرد روز ۳۱ اردیبهشت کشف شد.
درگیری میان ایران و اسرائیل نیز رخدادی بود که مردم ایران را از عواقب این جنگ نگران کرد. ترورهای دامنه دار رژیم صهیونیستی و حمله موشکی و پهبادی جمهوری اسلامی به اهدافی در تل آویو ترس و دلهره ای به جان ایرانیان انداخت که از عواقب نامعلوم آن بیمناک شدند.
دولت سیزدهم به دلیل شهادت رئیسی ناتمام ماند و لاجرم انتخابات ریاست جمهوری در 8 تیر برگزار گردید. ۱۵ تیرماه دور دوم انتخابات برگزار شد و مسعود پزشکیان به پیروزی رسید.دولت چهاردهم تشکیل یافت و امیدها برای بهبود اوضاع سیاسی و اقتصادی دوچندان شد.
اتفاقات تلخ سال 1403 تمام شدنی نبود و مردم ایران همچنان این اخبار ناگوار را با جان و دل لمس می کردند. در چنین اوضاعی بود که رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران آمده بود، شامگاه ۱۰ مرداد در محل اقامت خود در شمال تهران ترور شد.
دولت پزشکیان زمام امور را در دست گرفت تا با شعار وفاق و تیم مدیریتی تازه نفس بتواند مشکلات کشور را به سامان برساند.تحریم های ظالمانه آمریکا و ناکارآمدی برخی از دولتمردان سالهای گذشته اقتصاد کشور را زمین گیر و چرخ های صنعت تولید را فرسوده کرده است. برای خروج از این وضعیت شتاب و تدبیر باید کرد.
در این اثنا آبان ماه سال گذشته بود که دونالد ترامپ، در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شد. او که ۴ سال قبل انتخابات را به جو بایدن واگذار کرده بود، با پیروزی بر معاون او کامالا هریس، بار دیگر به جایگاه پیشین خود بازگشت این بازگشت موجی از نگرانی از تشدید تحریم ها در میان ایرانیان بپا کرد. نگرانی که بی مورد نبود و ترامپ سیاست فشار حداکثری و به صفر رساندن صادرات نفت ایران را پیشه کرد.
چالش های داخلی و خارجی متعدد سال گذشته از جمله مشکلات اقتصادی بر روح و روان جامعه ایرانی تاثیر منفی گذاشت و باعث شد تاب آوری و آستانه تحمل مردم سیر نزولی یابد. واقعیت این است که وعده و عیدهای بی حاصل مسئولان برای حل مشکلات اقتصادی کشور، سوء مدیریت ها و ناکارآمدی ها در حل این مشکلات از یک طرف و فشار چند دهه تحریم ایران، جسم و روان مردم را خسته و فرسوده کرده است و آنها ناامید از سرانجام نیک و زندگی توام با آرامش هستند.
مردم در حالی آغاز سال نو را جشن می گیرند که همچنان مجبور اند مانند سنوات گذشته در بیم و امید روزگار بگذرانند. خطر جنگ و افزایش فشارهای تحریمی ایالات متحده سایه سیاه خود را بر سر این ملک گسترانیده است و بیم آن می رود که با وقوع آن وضعیت بغرنج تر شود. از طرف دیگر تورم دو رقمی چند دهه اخیر خانوار های متوسط ایرانی را به سمت فقر هول داده تا سفرها کوچک تر و سبد مصرفی کاهش محسوس داشته باشد.
چگونه است کشوری که سرشار از نعمت خدا دادی است و منابع طبیعی سرشاری دارد مردمانش در تقلای استفاده از گاز، آب و برق هستند و مدام باید هشدار و توصیه مصرف کم را بشنوند و با ناترازی های انرژی کسب و کارشان به هم بخورد. کار به جایی رسید که دولت به خاطر مدیریت مصرف گاز و برق در سرمای زمستان استان های زیادی را به تعطیلی گسترده کشاند تا فشار مضاعف به نیروگاه ها و پالایشگاه ها وارد نشود.
اکنون در ابتدای مسیر سال 1404 رئیس جمهور پزشکیان سال نیکویی برای ایرانیان بشارت داده است. در دل بیم ها و نگرانی ها که چشم اندازی مطمئن پیش روی جامعه متصور نیست می پذیریم امیدوار به روزهای پیش رو باشیم تا بلکه گرهی از گره های این سرزمین و مردمانش باز شود و روزگار بد جای خود را به خوشی ها بدهد.