همایشهای آبکی در میدان بحران آب
- شناسه خبر: 2624
- تاریخ و زمان ارسال: 9 دی 1403 ساعت 9:37
- بازدید : 24
- نویسنده: گلبرگ تبریز

مسئله آب بهویژه در مناطق خشک و نیمهخشک مانند آذربایجان شرقی، یکی از چالشهای دهههای اخیر بوده است. علیرغم برگزاری متعدد همایشها و سمینارهای علمی در این زمینه، هنوز هیچ راهحل مؤثر و عملی برای مقابله با کمبود آب و خشکسالی ارائه نشده، دستگاههای متولی همچنان به رویکردهای بینتیجهای مانند برگزاری همایشهای آبکی روی آوردهاند که نه تنها تاثیری در حل مشکل ندارند بلکه بیشتر به نمایش سیاستهای ناکارآمد میپردازند.
گلبرگ تبریز_سینا مطهر: در حالی که برگزاری رویدادها، همایشها، سمینارها و میزگردهای علمی و تخصصی درباره مدیریت بحران آب و راهحلهای چالش تنش آبی در سالهای اخیر عملاً بدون هیچ خروجی مؤثر و مفیدی در حل این بحران بوده، دستگاههای مسئول در تأمین و مدیریت آب در استان همچنان در دام همایشهای بینتیجه گرفتار هستند.
نمونه بارز این نوع رویدادها، همایش «نقش رسانهها در سازگاری با بحران آب» است که اخیراً توسط آب منطقهای آذربایجان شرقی برگزار شد. این همایش نه تنها به نتیجهای ملموس در رفع بحران آب منتهی نخواهد شد، بلکه به نوعی بازتولید تجربههای ناموفق و صرف هزینههای بیحاصل است.
اینکه تنها دستگاه مسئول تأمین آب در استان، با وجود تجربههای ناموفق گذشته، همچنان برگزاری همایشها را تنها راهکار مقابله با بحران آب میداند، نشانگر ناکارآمدی سیاستها و راهبردهای مدیریتی آن است.
سیاستهایی که پیشتر نیز شکست خوردهاند.کارشناسان و فعالان محیطزیست بر این باورند که اگر برگزاری همایشها قرار بود به نتیجهای ملموس منجر شود، باید وضعیت دریاچه ارومیه که طی سالهای اخیر همایشهای متعدد و پرهزینهای برای آن برگزار شده، بهبود مییافت.
پروژه نجات دریاچه ارومیه و احیای آن باید در صورتی که این رویدادها مؤثر بودند، به مرحلهای موفق میرسید.آنچه واضح است، بینتیجه بودن همایشها و سمینارهای سطحی در حوزه مدیریت بحران آب است. همایشهایی که نه گزارشی از دستاوردهای علمی و راهبردی آنها ارائه میشود، نه تغییری در وضعیت موجود ایجاد میشود.
متأسفانه بحران آب و تنش آبی در کشور و استان مدتهاست درگیر همایشهای بیحاصل و تکراری شدهاند. تصمیماتی که بیشتر جنبه فریب افکار عمومی را دارند و تنها به انحراف توجه از مشکلات واقعی و مدیریتی میپردازند. در حالی که این همایشها به جای حل بحران، بر استمرار آن میافزایند.
ای کاش سازمان آب منطقهای آذربایجان شرقی در کنار برگزاری این همایشها، گزارشی از آخرین اقدامات خود در خصوص مدیریت 70 هزار چاه غیرمجاز حاشیه دریاچه ارومیه میداد. چاههایی که یکی از اصلیترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه به شمار میروند. این گزارش میتوانست نشان دهد که سازمان مذکور تا چه حد در ایفای وظایف حاکمیتی خود در زمینه مدیریت بحران آب موفق عمل کرده است.خبرگزاری فارس