چشم انداز روابط عمومی در ایران روشن و پرامید است
- شناسه خبر: 2538
- تاریخ و زمان ارسال: 2 دی 1403 ساعت 9:54
- بازدید : 37
- نویسنده: گلبرگ تبریز

دکتر حمید صبری موفق شد برای اولینبار در جهان چندین تعریف علمی در گستره روابط عمومی از جمله سواد روابط عمومی، مهندسی روابط عمومی، بومیسازی روابط عمومی را ارائه نمایند. در سطح بینالمللی دهها تن از شخصیت جهانی روابط عمومی از جمله پروفسور حسامالدین بیان، پروفسور گویل کهن، پروفسور باقر ساروخانی، پروفسور یحیی کمالیپور، پروفسور علیاکبر فرهنگی، پروفسور علیاکبر جلالی، پروفسور حسن بشیر و پروفسور سیدحمید مولانا از تلاشهای علمی استاد دکتر حمید صبری تجلیل کرده اند.
استاد صاحب اثر بینظیر جهانی خود یعنی دایرهالمعارف روابط عمومی ایران در 1500 صفحه به دو زبان فارسی و انگلیسی تالیف کرد که در اردیبهشت سال 95 با حضور شخصیتهای ملی و بینالمللی در تهران رونمایی شد.
دائره المعارف روابط عمومی ایران یک طرح ملی محسوب شده و بینظیرترین تولید محتوایی در عرصه رسانهگری روابط عمومی است.برای تدوین این پروژه جهانی و ملی از هزاران منبع علمی، مقاله، سایت، مجله، وبلاگ، نشریه، آرشیو، فصلنامه، اشخاص، موسسات علمی و پژوهشی، نهادها، انجمنهای تخصصی روابط عمومی بهرهبرداری شده است.
دائره المعارف روابط عمومی ایران حاوی واژهها، تعاریف، تفاسیر، تئوریها، نقشها، بایدها و نبایدها، موضوعات متنوع و جدید، اشخاص تاثیرگذار، مدیران موفق، کارشناسان، مراکز علمی و هر مطلب و موضوعی که به روابط عمومی ایران مستقیم و یا ضمنی مربوط باشد، است.
وی با اشاره به اینکه نگاه مدیران به روابط عمومی از سه حالت خارج نیست، تصریح می کند: اینکه مدیران به اهمیت و موقعیت حساس روابط عمومی در سازمان واقف اند . به لزوم آن پی برده اند.این مدیران را باید تقویت کرد. یا اینکه مدیران به روابط عمومی نگاه ابزاری دارند و آنرا در حد تدارکات چی و نصب بنر و پرچم می داننددر مقابل این مدیران باید روابط عمومی ها سطح علمی و توانایی شان را ارتقا دهند و به رخ مدیر بکشند و توان علمی و معرفتی شان یک سر و گردن از مدیر بیشتر باشد. به عبارت بهتر یک قدم از مدیر جلوتر باشند.مدیر دیگر نمی تواند در مقابل چنین روابط عمومی بایستد.در حالت سوم که بینابین است مدیر هم به نعل می زند و هم به میخ.یعنی باید به مدیر بفهمانیم که اگر روابط عمومی ارتقا یابد سازمان ده برابر ارتقا خواهد یافت.اگر مدیر روابط عمومی را فعال ، کارامد و علمی ببیند هم پول خرج می کند و هم به آن ارزش و اهمیت می دهد.
استاد صبری در مورد بومی سازی روابط عمومی نیز می گوید: بومی سازی یعنی سازگار کردن زیرساخت های علمی ، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی یک مجموعه انسانی جهت پذیرش علم و دانش و یا یک تکنولوژی جدید که وارد جامعه می شود. بومی سازی روابط عمومی به این معناست که ما بتوانیم آنرا معلوم و مطلوب سازیم و با فرهنگ جامعه ایرانی مطابقت دهیم.
طرح تشکیل سازمان نظام مهندسی روابط عمومی را پیشنهاد دادم که مورد قبول واقع شد در دنیا بی نظیر است و کتابی هم در 300 صفحه نوشتم و چاپ شد.
وی با تاکید بر تعامل مثبت روابط عمومی ها و رسانه ها با یکدیگر می گوید:رسانه و روابط عمومی لازم و ملزوم یکدیگرند و موفقیت مدیران سازمان ها در گرو موفقیت مدیران روابط عمومی است هر چه قدر روابط عمومی ها ارج و اهمیت یابند و آنها نیز خود را به روز کنند قطعا به موفقیت و توانمندی سازمان منجر خواهد شد.
صبری در بخش دیگری از سخنان خود با اعلام اینکه طرح فعال سازی فعالان و نخبگان روابط عمومی استان با هدف شبکه سازی در حال اجرایی شدن بوده و مستندسازی خواهد شد، اظهار می کند: تقویت روابط عمومی در دولت وفاق ملی یک ضرورت انکار ناپذیر است و گامی به سوی کارامدی محسوب می شود و می طلبد روابط عمومی ها در مسیر علمی به روز و تعریف شده گام بردارند.
این استاد دانشگاه از ارائه طرح سند تحول روابط عمومی را به سازمان جهانی روابط عمومی که در لندن است، خبر می دهد و خاطرنشان می کند: باید تلاش کنیم اصول حرفه ای روابط عمومی را جا بیاندازیم.وظیفه من نظریه پردازی و ابداع و تولید محتوا است من اهل اجرا نیستم.عملیاتی کردن و کاربردی نمودن نظریه ها و سند تحول وظیفه دولت است.
دکتر صبری در مورد مفهوم مهندسی روابط عمومی می گوید: مهندسی روابط عمومی یعنی نوسازی و بازسازی اساسی و بازتعریف سیستم روابط عمومی کشور به گونه ای که مطلوب و هدف نهایی در همه اجزا و ابعاد آن لحاظ شده و نمایان گردد.
وی به سواد روابط عمومی نیز اشاره می کند و می افزاید: سواد روابط عمومی در جامعه مورد غفلت واقع شده و جامعه نسبت به رسانه و روابط عمومی سواد کم دارد درک نوعی مهارت های رسانه ای،فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی است که بر پایه آن می توان در هزاره دانایی که ارتباط با مخاطبان کاملا تعاملی است، به رسالت ذاتی اش بهتر عمل نموده و فرایند آن توانمندی و هوش مندی و یکپارچگی خواهد بود.
صبری با بیان اینکه روابط عمومی محل تلاقی مخاطبان، سازمان و رسانه است و نشان دهنده موقعیت حساس و وظیفه حیاتی آن است، تاکید می کند: علیرغم چالش ها و کاستی ها یک چشم انداز بسیار زیبا و پر امید برای آینده روابط عمومی در ایران متصور هستم. روابط عمومی ما ریشه در تاریخ چندین هزار ساله تاریخ و فرهنگ ما دارد.بر خلاف نظر برخی ها که روابط عمومی را برخاسته از غرب می دانند اما متون بسیاری در سنگ نوشته در زمینه مردم داری در حاکمیت های گذشته وجود داشته است و مفاهیم روابط عمومی را در این اثار می توان پیدا کرد.
وی با اعلام اینکه دچار فقدان نظریه پردازی در این عرصه هستیم، می گوید: بومی سازی روابط عمومی در ایران را از زمان مطرح شدن جنبش نرم افزازری و کرسی های ازاد اندیشی مقام معظم رهبری به فکر افتادم که در این زمینه فعالیت کنم و داشته هایمان را تجمیع کنم از 20 سال قبل شروع کردم به جمع آوری این داشته ها که در نهایت یک دایره المعارف دو جلدی فارسی و انگلیسی ظرف 10 سال تالیف شد و توسط دانشگاه لندن تائید گردید. این کتاب متناسب با نیاز روز است هزار سرفصل دارد و همه مفاهیم در آن ذکر شده است.