کافه نشینی به قیمت وقت کشی
- شناسه خبر: 1320
- تاریخ و زمان ارسال: 28 مرداد 1403 ساعت 9:13
- بازدید : 9
- نویسنده: گلبرگ تبریز

گاهی بی هدف، گاهی با قرار قبلی دورهم جمع می شوند تا زمان را سپری کنند. برای دقایقی هم که شده دغدغه ها و مشکلات زندگی شان را کنار می گذرانند و دمی با دوستان جان شادکامی را تجربه کنند. کافه ها بهترین گزینه و انتخاب برای قرار و مدارها، دیدارها و گپ زدن های دختران و پسران جوان امروزی محسوب می شوند.
با تغییر سبک زندگی مردم و هسته ای شدن خانواده در سال های اخیر گرایش فرزندان به وقت گذرانی در بیرون از خانه افزایش یافته است. نسل امروزی از خانواده گریزان است و حرف پدر و مادر را نمی فهمد. جوانان و نوجوانان دوست دارند بیشتر وقت خود را میان دوستان و همسالان خود سپری نمایند. کافه ها از جمله جاهایی هستند که پاتوق دختران و پسران جوان است و آنها قرارهایشان را می گذرانند تا برای ساعاتی روزگار خوش بگذرانند.
بسیاری از جمله والدین از رشد قارچ گونه کافه ها و آسیب های احتمالی کافه نشینی فرزندان شان اظهار نگرانی می کنند. به طوری که بطالت وقت و ارتباط خارج از چارچوب نوجوانان و جوانان با دوستان خود در کافه ها به یکی از دغدغه های پدران و مادران تبدیل شده است. شاید بتوان گفت که زندگی ماشینی، اشتغال والدین و جذاب نبودن محیط خانه باعث شده اند فرزندان ترجیح دهند اوقات فراغت خود را در کافه ها و میان دوستان سپری کنند.
به نظر می رسد قبل از اینکه از رشد کافه ها و کافه نشینی نگران شویم و آن را تهدیدی بر نهاد خانواده و فرهنگ جامعه قلمداد کنیم باید ببینیم کافه ها و کافه نشینی چه کارکردهای مثبت و منفی در جامعه دارند. اصلی ترین کارکرد کافه ها حوزه عمومی است. این کارکرد توسط هابرماس جامعه شناس آلمانی مطرح شد. او فضاهای عمومی را حد فاصل حکومت و مردم می دانست و می گفت مردم در این فضا می نشینند و صحبت می کنند، چون نیاز بشر است و فضای عمومی این نیاز را اقناع می کند.
اگر سه کارکرد اجتماعی، فرهنگی و تفریحی برای کافه ها در نظر بگیریم می توانیم بر اساس این کارکردها به تقسیم بندی بهتری از کافه ها برسیم. برخی کافه ها جنبه هنری دارند و مناسب اهالی فرهنگ و هنر هستند تا بحث کنند، کتاب بخوانند و ساز موسیقی بنوازنند. این کافه ها اغلب فضای دلچسب و ظاهری زیبا دارند و با انواع نوشیدنی سرد و گرم از مشتریان خانم و آقا پذیرایی می شود. در این نوع کافه ها معمولا کشیدن سیگار و قلیان ممنوع است. خانواده ها نیز می توانند با حضور در این نوع کافه ها اوقات دلنشین برای خودشان رقم بزنند.
نوع دیگری از کافه ها وجود دارند که مبلمان مدرن و دکوراسیون شیک دارند و انواع غذاهای فست فودی و نوشیدنی به مشتریان شان ارائه می کنند. این کافه ها اغلب در مناطق مرفه نشین شهر هستند و مشتریان پولدار می توانند تا ساعت ها در این فضا بنشینند و اوقات خوشی داشته باشند.
در این میان کافه هایی هم هستند که پاتوق دانشجویان و دختران و پسران جوان است. گرچه فضای این کافه ها دنج و راحت برای خلوت جمع دوستانه است اما چندان هم سکوت و آرامش در این فضاها حاکم نیست و موزیک تند غربی و قهقه گاه و بیگاه جوانان و نوجوانان این سکوت را می شکند. هم بوی قهوه تلخ به مشام می رسد و هم دود سیگار چشم را می زند.
واقعیت این است که برخی ها می خواهند نیاز به گفتگو، همدلی، آگاهی و تفریح خود را از کافه ها تامین کنند در حالی که کافه ها این ظرفیت را ندارند و افراط در کافه نشینی مشکلاتی برای جوانان به وجود می آورد. به هر حال مردم به خصوص جوانان باید یاد بگیرند چه مدل کافه نشینی داشتند باشند و با هدف خاصی به کافه بروند.