سواد رسانهای گم شده در روابط عمومیها، جامعه قربانی بیتدبیریها
- شناسه خبر: 4834
- تاریخ و زمان ارسال: 7 تیر 1404 ساعت 19:53
- منبع: فارس
- بازدید : 20
- نویسنده: گلبرگ تبریز

گلبرگ تبریز.جواد بیرام زاده. در عصری که رسانهها نقش تعیینکنندهای در امنیت روانی و ادراک جمعی ایفا میکنند، نبود سواد رسانهای در برخی روابط عمومیهای دولتی و شماری از فعالان رسانهای، میتواند به جای روشنگری، منجر به اضطراب عمومی و آشفتگی افکار شود؛ مسألهای که در بازنشر عجولانه خبر انفجار فرودگاه تبریز بهوضوح نمایان شد.
در روزگاری که رسانهها قدرت شکلدهی به افکار عمومی، آرامسازی یا تحریک احساسات جامعه را در دست دارند، نبود سواد رسانهای در برخی روابط عمومیهای ادارات و همچنین در میان برخی از اهالی رسانه، میتواند پیامدهایی نگرانکننده برای جامعه در پی داشته باشد.
نمونه اخیر این مسأله، بازنشر خبر و فیلم مربوط به انفجار ناشی از تجاوزات رژیم صهیونیستی به فرودگاه تبریز است؛ آن هم درست در زمانی که با اعلام آتشبس، جامعه پس از دوازده روز التهاب، ترس و جنگ روانی، اندکی نفس راحت میکشد. این پرسش مطرح است: آیا انتشار این خبر و تصاویر در چنین برههای ضرورتی داشت؟انتشار و بازنشر چنین اخباری بدون تحلیل، بدون زمینهسازی، بدون در نظر گرفتن شرایط روانی جامعه، چیزی جزء تزریق اضطراب و وحشت به مردم نیست.
در حالی که انتظار میرود روابط عمومیها به عنوان نهادهایی که وظیفهشان «آگاهسازی بهموقع، سنجیده و مسؤولانه» است، در چنین موقعیتهایی با درک شرایط روانی جامعه، خویشتنداری کنند.
اما متأسفانه گاهی خودِ این نهادها به منبع اضطراب عمومی تبدیل میشوند.از سوی دیگر، برخی همکاران رسانهای نیز بیتوجه به مسؤولیت اجتماعی رسانه، صرفاً به دنبال سرعت در انتشار، کلیک بیشتر یا رقابت خبری هستند. بدون آنکه توجه کنند که در فضای پرتنش کنونی، هر تصویری و هر تیتری ممکن است آرامش نسبی مردم را خدشهدار کند و جامعه را به ورطه ناامنی روانی بکشاند.
واقعاً باید تأسف خورد.
این ماجرا تنها یک نمونه از دهها موردی است که نشان میدهد ما هنوز تا «رسانهداری مسئولانه» و «روابط عمومی حرفهای» فاصله زیادی داریم.سواد رسانهای، امروز یک نیاز فوری است؛ نه فقط برای عموم مردم، بلکه بهویژه برای کسانی که خود در قلب جریان اطلاعرسانی قرار دارند.